Saturday, February 7, 2009

diecinueve

Huayna Potosi 6088m!

1.p2ev - Saime hommikul 9st tuuripakkuja juures kokku, et pakkida varustus ja kohtuda giidi, koka ja autojuhiga - see siis oli meeskond, kelle toel pidime tippu ehk 6088m j6udma. 2,5h autos6itu La Paz'ist ja j6udsime esimesse baaslaagrisse 4700m peale. P2rast l6unat tegime liustikul t2isvarustuses treeningu, kuid v2idetavalt polevat meil neid k6iki oskusi tipu vallutuseks vaja - no nii elu teiseks juhuks vajalik oskus seljuhul:) Igatahes oli maru!

P2rast 6htueinet selgus, et peale meie on oma giidiga tippu pyrgimas ka 2 taanlast. Yks neist oli aga Vana-Kurja M2ehaiguse kyysi langenud. Kurjast vaimust vaevatud poisil pea l6hkus koledal kombel ja sisikond tahtis oksendades v2lja tulla. Me hoidnud tasa ja targu kaugemasse nurka, aga ei midagi. Egas isand M2ehaigus kysi, hakkab aga ausa inimese ja 6ige h6lma samamoodi. Eks ma Marisele 8elnud, et seda ukse kraapimist ja kerget ulgu oli enne taanlase ukse paotamist kuulda kyll, aga kus sa sellega, rumal riskiinimene ikka peab kohe uudishimulik olema ja kurja majja laskma. No n2ed nyyd siis palk k2es ja h2da kaelas. 88 m88dus meilgi pead valutades ja tunnikese kaupa magades.

2.p2ev - Kui hommikul 7st magamiskotist v2lja pugesin, l6hkus pea nii kurjalt, nagu oleks taas v6eramaa v2gijoogiga ihu nuhelnud. S88ki hommikul ei pruukinud kumbki, kyll oli abiks tassike paar vana head kummeliteed. 8st alustasime t6usu teise baaslaagrisse, mis asus 5150m peal. Eeldavalt pidi kogu yritus 2,5 - 3h aega v6tma. Retk oli kivine ja kohati n6lv nii j2rsk, et pidi k2e kalju kylge ronimiseks appi v6tma. Vuntsi v6ttis aga muigama, kui juba p2rast 1,5h tulekut oodatud majake paistis. Oi seda Maarjamaa poegade-tytarde sitkust ja tublidust! Edasine p2ev m88dus magades, syyes ja magamist yritades. Ei tea kas kiire tulekuga t6mbasime M2ehaigusel eest v6i mis, igatahes oli mul tervis ysna hea, Maris nii nibin-nabin. P2eva peale pudenes II baaslaagrisse veel 4 tippu ryhkijat - prantslane, jaapanlane ja poolakate tandem.

3.p2ev - Kell n2itas 00:15 kohalikku aega, kui giid hommikueinele ja kokaleheteele kutsus. Maris vaeseke oli seks ajaks ysna hullus peavalus ja paistis p6durik v2lja. Aga n2e, puhta tahtej6u pealt tirisime ikka m6lemad vatid selga ja botikud jalga. 01:25 astusid eelnimetatud turistid nagu 7 p2kapikku koos oma giididega esimesed sammud tipu suunas.

Olenevalt ilmast ja inimestest on plaanitav tippu j6udmise aeg 5,5 - 7h. Tammumine oli raske ja tuim, kokalehte p6ses l2tsutades. Ca 4:30 paiku saime giididelt teada, et oleme graafikust tublisti ees ja vanad hakkasid ise piduriteks, et me liialt enne p2ikest yles ei saaks. Kuna kylm aga hakkas kondi kallale, siis pikka puhkust ei nautinud. Nii et ca 5:30 olime riburada tipus (v.a poolakad). Oli pime, kylm ja k6le! Aga mis peamine "tehtud!" kui tsiteerida kodukandis "au" sees olevaid kogukaid kodanikke.

Maris on mul hiiglama tubli ikka!!!
paul

Pauli ilukirjanduslikule kokkuv6ttele lisaks tahaks prl vapperhiir ka veel natuke s6na v6tta. No kasv6i n2ituseks selles osas, et kuigi see k6ik k6lab jube kaunilt ja vahvalt, siis tegelikult oli see p2ris trikikas. Ausalt. Aga nyyd on endal muidugi jube uhke olla:)

Trikikuse t6estuseks on ilmselt ka esimesel p2eval laagrisse j6udes kohatud laused m2elt tulnud meeskodanikult, kes meile julgustuseks poetas, et "it's the hardest thing I have done in my life" ja "it was so tough that I cried". Ehk et kui ma enne seda retke algust kahtlustasin, et 2kki ma ei saa sellega hakkama, siis peale neid 6hutusk6nesid tundus asi p2ris kole:) Esimene 88 olin veel hirmus hakkaja ja tundsin m2ehaigust p6devale taanlasele kaasa. Nagu P enne kirjutas, siis suutsime ise m6ne tunni kaupa magada ja puha. Teine p2ev oli mul peale 5200m peale t6usmist nii keff olla, et ma ei jaksanud ei syya, juua ega magada. Syda oli paha ja pea valutas. 6udne kolepaha. Umbes 10 minutit enne 2ratust (s.o siis kesk88l) olin ysna veendunud, et j22n ylesronijatest maha, aga ei tiagi, mis jonn sisse tuli, et ikka riidesse ajasin, kokalehed p6ske surasin ja trampima hakkasin. Kahetseda pole midagi. Saime hakkama, yleval oli superkylm, aga maailmailus ka. No ja nyyd saan nina kuuetuhandeselt pysti ringi k2ia, eksole:) Ehk et teen meie tublile meeskonnale siinkohal kniksu ja pai (no kesse ikka saba kergitama tuleb, kui mitte ise).

tsau,
m

5 comments:

Mihkel said...

Oi raiskani, te ka ei väsi üllatamast:) Mis hetkel jõudsite järeldusele, et võtaks veel ka ühe 6000 meetrise mäe - niiöelda möödaminnes??? Kõva tulemus! Ega te jäälronimise kasse kõik need päevad kaasas pole veadnud?:)

Rõõmsalt muheledes,

Mihkel:)

Unknown said...

kuulsime sellest variandist kahelt sakslaselt Macchu Picchul olles, aga otsustasime mineku eelmisel 6htul enne k6ndima hakkamist:)

kassid olid esimene ja kolmas p2ev all ja varustus oli ikka tuurimeeste poolt. ehk et polnud vaja v2ga tassida:)

kas uuel ilmakodanikul on nimi ka juba?

Mihkel said...

Hea seegi, et kassid koju jätsite:)

Uuele ilmakodanikule sai nimeks Lille, no sest et elu on Lill. Ja isa pisut hipi:) Pisike võtab juba kaalus juurde, mis teeb väga head meelt. Issi oskab juba mähkmeid vahetada ja peput pesta:) Unerütm hakkab ka juba välja kujunema - hiljemalt 2 öösel juba magab. Emme magab 5-6 tundi kindlasti ja napsab koduste toimetuste kõrvalt mõne tunnikese juurde:)

Maru vahva tunne on tütrele laulda ja imetleda teda magavana - siis kui kõik on vaikne. Meie maimuke.

Peace!

Mihkel
PS. Sünnitus on tegelikult ilus.

Unknown said...

Tähelepaneliku ja väga nõudliku lugeja küsimused/kommentaarid viimaste postituste ja fototeoste kohta:

a) Kas Inka-ahvide kiusamise ja pildistamise kohta oli luba olemas?

b) Kas Pauli päevinäinud tuulejakk (täpselt ei mäleta, aga ilmselt Nike'i Indoneesia tehase toodang) peab tõesti vastu ka 6K kõrgusel talvistes tingimustes?

c) Teades nende ruuduliste beach-boy pükste ajalugu, siis ilmselt pole neid reisi algusest saadik pestud ega ka jalast võetud... ;)

d) Tõeline härrasmees ei aseta kunagi fotografeerimisel oma käsi daami rindadele! Paul, kas tõesti kipuvad kombed metsas ununema.

e) 5 punkti selja tagant tehtud portreefoto eest!


Ja tervitused ka värsketele lapsevanematele kodukandist!

Avo :)

Unknown said...

Vastused n6udlikumale lugejale:
a) inka-ahvidelt luba kysitud-palutud

b) v2ga t2pne r6ivakirjeldus! pidas Tauntsi poissmeestepeol paintballi kuule kui ka 6K k6rgustes

c)siinpool maakera on pesemisega kitsas:) pooltel kordadel tuleb ka iseennast kylma veega uhada. nii et eks see on ka oma j2lje biitshipykstele j2tnud:)

d) see oli kalli kaasa kallistamine ja p2evapiltnik tabas lihtsalt teolt;) olen syydi.