Thursday, January 29, 2009

diecisiete


Machu Picchu - Unesco kaitse all olev p2rand Inka impeeriumist, millest Peruusse reisides loobuda ei saa. Valisime erinevate tuuride vahel ja edukaks osutus "Inca Jungle Trail", mis pidi endas sisaldama yhte p2eva rattal, kahte jalgsimatka p2eva ja siis 4ndat Machu Picchule t6usup2eva.

1.p2ev - enne rattasadulasse istumist tegime 4h bussiga objektile minekuks, sest rattas6it pidi olema 4-5h puhta allam2ge. Ilm oli mega r2bal - sadas mehiselt, nii et ponchode roll oli seekord pigem tuulet6ke, kui vihapidur. Vuramine oli iseenesest maru, vett ja pori lendas, kui v2lja arvata t6ik, et rattal pidurid peaaegu et puudusid. Nati andis kyll peale timmida, aga t6sisemaks remondiks vajalik t88riistakomplekt kahjuks seekordsest reisim2rsist puudus. Niisiis saigi peale 1,5 s6itu selgeks, et meie Marisega polnud ainsad piduriteta s6iduriistad saanud ja kogu yritus katkestati, kuna velod osutusid tiba ohtlikeks.

2.p2ev - p2eva pidime alustama "en punto siete" ehk siis seitsmest, aga noored argentiina s6brad suutsid soojenduseks 40min sisse magada, nii et p2ev algas v2ikse m6nitusega eurooplaste poolt Lad-Am rahvaste suunas. Sest meie, tyyp Ungarist ja kaks sakslast olid varakult valmis nagu lubatud. Igatahes kui see pisut venima kippuv algus v2ljaarvata, oli matk maru. Ilm oli soojem kui vajagi ja vaated olid vaimustavad. Suure raha eest ostetud tuuril saime sammuda ka Inkade rajal. See pole p2ris see k6igile tuntud Inka Trail, millele peale saamiseks pool aastat ette tuleb bronnida ja maja maha myya, et vajalik summa kokku saada. Aga igatahes oli trail aus ja loodus imeline. Tutvusime ka kohaliku fauna ja flooraga. Taimeriigist saime tundma koka- ja kohvip66sast ning posu lilli, millest pidavat ka miskit v2gevat meelemyrki saama, aga n2ed, m2lu peale ei hakanud. Sitikatest andsid tunda mingid s22selised, kes lyhemas spordipesus olejate s22rt sedav6rd isukalt n2rised, et veret2pp taga. 6htul vedelesime banostes ehk kohalikes termaalvetes. Oli l66gastav.


3.p2ev - noored argentiinlased yllatasid varase kohalolekuga hommikulauas ja p2ev paistis tore tulevat selle ajani, kuni giid Miguel hakkas jurama, et t2nase matkap2eva asemel v6iksime k6ik bussi kobida ja Machu Picchu alla vaimu valmis panema minna. P6hjus, miks vaene mees seda hirmsalt peale pressis olid eelmise 6htu 6lled. Ise ta kyll vapralt vabandas, et pea l6hub hullusti soojas vees vedelemisest - no eks me eurooplased noogutasime "kaastundlikult" ja ytlesime, et me matkame. Argentiinlased kobisid bussi ja vaene giid pidi meitega matkale tulema. Eks ta jonnis p2eva jooksul pisut enam, kui kohane oleks olnud, aga vaatamata sellele saime nautida taas head ilma ja vahvaid vaateid.

4.p2ev. P2ev algas hirmvara - 4:15 t6usmisega. Juba 4:30 alustasime v6idujooksu Machu Picchule. Rebimine poolunisena oli seet6ttu, et saada luba ronida Machu Picchu k6rval olevale Wayna Picchule. See siis on yks see terav tipp, mis kuulsatel Inka linna piltidel taustaks paistab. Peruu valitsus on kehtestanud reegli, et seda tippu saab p2evas v6tta vaid 400 matsi. Poolunisena ligi tunnike treppe trampida polnud teab mis meelakkumine, aga 6nnelikult olime ca esimese saja sees pargi v2ravate taga ligi 20min enne avamist. Ise olime tulemusega rahul:)

Horazio Rodriges ehk Mr. Machu Picchu nagu ta "tagasihoidlikult" oma hyydnimeks pakkus olevat, oli meie meeldej22vaks giidiks linnavaremete tutvustamisel. Kui keegi suudab silme ette manada m6ne kom88disarja, kus pilatakse giide, siis saate ka ettekujutuse Horaziost. Tyyp oli mega veidrik ja naljakas, selline 1,55m pikk kiilanev 50ndates Miki Hiire n2oga h2rra. Amigo nautis oma jutustust silmi kinni pigistades, tativaht suunurgas v2lkumas ja k2tega vehkides. P2rast iga asisemat s6nav6ttu l6petas l6igu: "Clear the idea?!" Igatahes oli mehike t6esti kogu Inka asjanduses sedav6rd sees, et tema lennukal kujutlusv6imel polnud piire, a la miks v6i milleks inkad omal ajal mingit erinevat kivi kasutada v6isid v6i mida sellega kujutada soovisid.



Tagasitulles k2isime Marise agitatsioonil reisust v2sinud leiget reit kohalikest daamedest massas88ride k2e all pehmendamas. Kogu oma tagasihoidlikuse juures pean t6dema ah oli kah:))

Adios,
Paul

ps. seekord on meil lugejakysimus ka. Kes v6i mis on pildil? Vihjeks mr Machu Picchu s6nad - use your imagination:) /et asi aus oleks, paneme 6igesti vastanule auhinnaks v2lja paari p6lvikuid/




7 comments:

Mart Moppel said...

Mõigu KEK pakub, et see on inimese sisikonna sorteerimise kivi? Nende sakkide järgi saab soolikaid mõõta.
Üldiselt jätkuvat tugevat tervist soovime teile seal! Tundub tõesti päris lõõgastav reis olevat.

annelisander said...

Harju KEK pakub, et kuna incade verejanu ja ohverdamine on teada tuntud, siis ega teid seal muud kivid ikka nii käima ei tõmmand, et te neid oleks pildistanud. Seega kolleegid Mõigust on ilmselt lähdel, et tegu on ohverdamise kivaga.

Mihkel said...

Kadrina EPT pakub, et tegemist on eriotstarbelise fossiilse kivimiga homosaapiensi pea irde eesmärgil - rahvaseas tuntud ka kui "köntkivi".

Samas edastame teate EPT kollektiivi muudatusest. Maaparanduse brigadir Mihhail Ennovitš sai 30. jaanuaril tütre isaks ja kukkus jälle jooma. Seltsimehe tegu pole kooskõlas Lenini õpetusega ja ei pea silmas kommunistlikke ideaale. Suur kahju töörahvale ja tubrikujahi koondisele!

annelisander said...

Näedsa, bloog on suhtluskohaks kujunemas. Õnnitlused NisuMikk sulle ja su prouale!

arti

tüdruk sillal said...

Pakuks, et tegu on vana hea põllumehe kalendriga (ennustamaks kaugel on pööripäev jmt). Kui millegipärast see ei ole (ei saa küll aru, miks see ei peaks kalender olema :), siis järgmised variandid oleks kotka tiib, ussi tee või siis lihtsalt KIVI!

paul ja maris said...

Tore, et kaasam6tlejaid on nii meeskondlikult KEK-idest kui yksikyritajaid sillalt:)

Aeglasemale lugejale-nuputajale j2tame v6imaluse vastata ja p6lvikuid omandada veel n2dala jagu.

Vahekokkuv6tteks: kuigi vastused on 22rmiselt tabav-teravad, ei ole keegi veel p2riselt tabanud mr Macchu Picchu hoomamatut kujutlusv6imet.

ps. Kadrina EPT-le anname eriauhinna, sest lisaks viktoriini kallal nokitsemisele tegeletakse nii t2htsa toimetuse nagu eesti rahva soo j2tkamisega:) 6nnitleme ja teeme pai nii esivanematele kui uuele ilmakodanikule!

Triin said...

mina arvan, et tegu on inka jalalabaga, millelt siis varbad on maha raiutud ja ära ohverdatud