Friday, December 5, 2008

nueve

Bienvenidos a Panama!

Peale umbest2pselt kuist costariikas seiklemist j6udsime t2na l2bi elu veidrama piiriyletuskogemuse Panamasse - kannatust, veel enne uute kogemuste kirjapanekut 6iendaks kiirelt m6ned toimetused eelnevast n2dalast.

P2rast Liberiat bussitasime ennast populaarsesse rannapiirkonda - Montezumasse. Tuleb tunnistada, et kohalikud biitshid olid t6epoolest kaunid ja lained hingematvad (s6na otseses m6ttes, nii et surfipoisid, lauad kaenlasse!). Muuhulgas saime ka oma snorgeldamisristsed - n2gime v2rvilisi kalu ja puha, kuigi kumbki meist nyyd snorgeldamisjumalale oma hinge kolme veretilga eest maha ei myynud. Teine eredam hetk seoses Montezumaga on kindlasti kohalikud s22sed. Oijah, kallis lugeja. Kui julged, vaata pildialbumisse, kuhu on salvestatud r88vloomade m6neminuti t88 Pauli reiepiirkonnas:) (n6rgan2rvilistel sellest pundund pildist heaga yle libiseda:))

Kuna CR kariibimerepoolne osa on yle ujutatud ja miskid kodanikud evakueeritud, siis j2i meil Puerto Viejo ja Cahuita avastamine kahjuks tegemata. Seevastu kostitasime detsembrikuu saabumisega oma istmikke 9,5-hse bussis6iduga linnakesse Puerto Jimenez, eesm2rgiga saada osa National Geographicu poolt 2ram2rkimist leidnud rahvuspargist nimega Corcovado. T2psuse m6ttes tasub esile t6sta t6ik, et egas me sellega veel parki kohale saanud:) selleks tuli lisaks j2rgmisel p2eval kohaliku collectivoga ehk autokuudis veel 2,5h loksuda. Ja siis ja siis kui me l6ppeks parki saime, j2i saldoks kaks 88d telgis, mis n2is Paulile m66tudega 1,5m x 1m, 9h jalutamist vihmas, tuules, p2ikeses ehk siis kohalikus wet forestis. Kahjuks uusi ja huvitavaid loomi ei n2inud:(

Piiriyletusest siis... seekord l2ksime piiri murdma eelinfoga, et protseduurid v6ivad v6tta several hours ja kulureale tuleb turistikaardi eest kanda 10 kohalikku raha ehk siiinmail USD. Vajalike tarvikutena sujuvaks piiriyletuseks kaasa v2tta sula 500USD ja Panamast v2ljalennu pilet. Veider eelinfo, kas pole, aga t2nu Marise kohusetundele, olid need totakad tingimused enne piirileminekut meite poolt ilusti-kenasti ettevalmistatud. Tehtud m6eldud, Panamasse peab ju saama!

Ja nyyd siis t6ehetk - Costa Rica poole migratsioonis v2ltas ca 2 min. T2itsime vormi, et l2hme riigist v2lja ja moos. Panama migratsioon oli veel v2hem ametlikum. L2bi kolme mehe juhatati meie juurde yks Juan, kes miski margi meite passi kleepis. See siis toimus lihtsalt kuidagi t2naval. Hinnaks pidi olema, 1200 coloni ehk 2,5 USD. Aga n2e neh, l2ks asi maksma hoopis 1085 coloni, kuna meil palju peenet j2rgi polnud ja margimyygi Juanil polnud ka suuremast tagasi anda. Ning l6petuseks said p2rast mingi klaasiaugu kaudu piletibronni ja sularahapaki etten2itamist meie passid uhkelt ja pidulikult California Polo Club s2rgis tegelase poolt tembeldatud. No igatahes v22rt kogemus lugejale, kui peaks tulevikus tahtmist Costa Rica poolt Panamat v2isata:) Protseduur kokku max 15 min ja nagu nipsti Panamasse sisenemiseks valmis.

Et Costa Ricaga aulikult otsad kokku t6mmata, siis m6ned m2rkamised selle rahva ja nende bussilembuse kohta:
* Costa Rica inimesed tarbivad k6ike kilekotist, olgu selleks siis kypsis topeltkiles v6i bussijaamas pakutav praad ja joogipooliseks limps v6i mahl, mida reisil tarbitakse! Ise nad paistavad h2sti rahulolevad selle tegevuse juures.
* Bussile minnakse viisakalt j2rjekorras, et seel2bi endale isekoht lunastada. Konks on aga selles, et v6hiklik reisisell saab v2ljumiskoha kohta aimu alles siis, kui sekundi jooksul on kuhugi posti juurde ilmatu saba moodustunud.
* Inimesed jala ei k2i, mille tulemusena peatub buss linnakestes-kylakestes iga 10m tagant - sellest ka siis kohalik distantsiloendur ehk tund, mitte kilomeeter.
* Graafikud seintel on puhas v2ljam6eldis, tark reisisell kysib kohalikelt v2ljumisajad yle (siin on sellised Will Smithi n2oga Juanid, kes bussi peatusesse saabudes v2lju h22lega sihtkohti yle terminalide h6ikavad).
* Igal s6idul on juhtunud, et h2rra bussijuht ajab muuhulgas ka m6ne oma tegemise mineku peal jonksu. No et peatab massina, krabamaks teepealsest saialast omale kakukest v6i peatub s6braga kiireks l2bi-akna-jutupausiks.

Aga ausalt - meile costariika meeldis. Tulge ise ka vaatama!

paul

4 comments:

Mihkel said...

Hei noored! Lappasin teie fotoalbumi läbi ja sain rohkem aimu teid ümbritsevast rikkalikust loodusest - vapustav. Jääme ootama uusi pilte ja seiklusi Panamast:)

Unknown said...

hei, kui aega ja mahti, siis ole hea pane teite pere tegemistest, k6hu kasvamisest kaks s6na pikemalt kirja. kui avalikkusega jagada ei taha, siis albert23@hot.ee

ootan ja tervitame!

paul

Unknown said...

paranduseks, et kuna nii maa kui ka maav2liste j6udude tahtsi on see hot.ee koguaeg umbes, siis sai veelkord yletamatu internetiseerumine tehtud ehk kirjutada tuleks nyydsest ago.albert23 2t gmail.com

p.

annelisander said...

Punnidega ässa pilti tahaks ikka ka saada!